www.archiwum.malopolska.pl

Olejsezamowy to kolejna z odmian olejów roślinnych, wytwarzana w procesie tłoczenia na zimno nasion sezamowych. Charakteryzuje się różnymi odmianami barw: od jasno- i ciemnożółtej, po brązowy o lekko orzechowym, łagodnym zapachu i smaku. Stosowany w przemyśle spożywczym ma ciemnobrązowy kolor i bardziej intensywny aromat. Jako dodatek do potraw olej sezamowy stanowi popularny element kuchni azjatyckiej (np.

w kuchni chińskiej). Używany jest głównie do gotowania i sałatek, nie nadaje się jednak do smażenia. Spożywanie oleju sezamowego wpływa pozytywnie na organizm, gdyż obniża ciśnienie krwi, i pozwala obniżyć stosowaną w tym celu dawkę leków. Olej sezamowy ma również pozytywny wpływ w nadciśnieniu leczonym lekami moczopędnymi oraz beta-blokerami.

Wszystko to za sprawą sezaminy – związku, który powoduje obniżenie ciśnienia, a także hamuje syntezę i wchłanianie cholesterolu. Oprócz branży spożywczej, olej sezamowy znajduje zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym jako olejek do ciała, masażu i kąpieli. Stosowany jest również w kremach i mleczkach przeznaczonych dla skóry suchej, mieszanej, dojrzałej i wrażliwej. Zawierają go również kremy przeciwsłoneczne.

włoskie drzwi w poznaniu drzwi włoskie poznań gdzie w poznaniu włoskie drzwi

Olej sezamowy ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające i odtrutkowe, a także reguluje pracę gruczołów łojowych.