Były warzywa i owoce, a teraz pora na zioła. Trudno wyobrazić sobie bez nich współczesną, eklektyczną kuchnię, która łączy w sobie wpływy wielu kultur.

Dzięki stosowaniu ziół potrawy na naszych stołach zyskują kapitalny smak i aromat, więc dlaczego nie hodować ich samemu? Jeśli mamy domowy ogród, jest to wręcz dziecinnie łatwe, jednak możemy się obejść nawet bez własnego ogrodu. Zioła są o tyle wdzięczne do uprawy, że mają niewielkie wymagania i szybko rosną.

Latem warto siać je pod chmurką, w ogrodzie – promienie słońca sprawią, że prędko dojrzeją i będą nas cieszyć wspaniałymi doznaniami aromatycznymi. Co możemy uprawiać? Praktycznie wszystkie zioła, których używamy w kuchni.

Bazylia, oregano, mięta czy majeranek. Nasiona kosztują naprawdę niewiele, a efekt będzie znakomity.

Uprawiając warzywa, niektóre owoce oraz zioła możemy zaoszczędzić sporo pieniędzy. Po co kupować pomidory, jeśli tuż za domem rosną własne? Niepryskane, wolne od chemicznego nawożenia? Sałatka caprese z własnych pomidorków i wzbogacona aromatem świeżej, własnej bazylii to fenomenalna przekąska na lato lub wyborna przystawka.