http://climowool.pl

Tłuszcze to związki chemiczne mające olbrzymie znaczenie dla naszego organizmu. Są głównym źródłem energii, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Jednakże nieraz słyszy się o negatywnych skutkach spożywania zbyt dużej ilości tłuszczy czy też spożywania tłuszczy niezdrowych.http://www.bamartech.

pl/kingspan_biodisc_42.html Zachodzi więc pytanie: które tłuszcze są zdrowe i które powinno się spożywać? Bez wątpienia są to oleje, należące do grupy tłuszczów roślinnych. Są to roztwory bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Zmniejszają one stężenie całkowitego cholesterolu we krwi, przeciwdziałając miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu. Oleje mają też dużo cennych kwasów wielonienasyconych, w tym linolowego (omega-6).

Są również dobrym źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości, gdyż usuwa z organizmu wolne rodniki, chroniąc przed chorobami cywilizacyjnymi, nadając ponadto skórze młody wygląd. Czy da się jednak stwierdzić, który ze znanych nam olejów jest najzdrowszy? Aby odpowiedzieć na to pytanie należy dobrze zapoznać się ze składem każdego z nich. Najzdrowszy olej to taki, który zawiera mało nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT), gdyż są one odpowiedzialne za rozwój chorób układu krążenia. Z kolei najzdrowszymi tłuszczami są kwasy omega-3. Odpowiadają one za prawidłową pracę mózgu, a także chronią przed zawałem serca.

Według obserwacji najbardziej znane oleje mają następujący skład: olej rzepakowy (61% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 11% kwasów omega-3, 21% kwasów omega-6), oliwa z oliwek (75% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 1% kwasów omega-3, 9% kwasów omega-6), kukurydziany (29% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 7% kwasów omega-3, 57% kwasów omega-6). Jak widac najzdrowszym olejem jest olej rzepakowy, choc jeszcze niedawno to oliwa z oliwek cieszyła się najlepszą renomą. Zmiany nastąpiły w momencie zmiany produkcji oleju rzepakowego, który obecnie wytwarzany jest z uszlachetnionej odmiany rzepaku o śladowych ilościach negatywnych składników. Jest bezwonny i odporny na utlenianie. Dlatego też nadaje się nie tylko do smażenia i pieczenia, ale także do sałatek.